Oct
12

Timbrul literar, aruncat pe umerii viitorului Parlament

 

  • După o pledoarie convingătoare a editorului Gabriel Liiceanu, deputații din Comisia pentru Cultură au votat astăzi amânarea discutării proiectului până la începutul viitoarei legislaturi, în februarie 2017
  • AER solicită public, din nou, ca toate părțile interesate să fie consultate înainte de orice rediscutare a proiectului, potrivit unui angajament public al președintelui Comisiei, deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu

 

Asociația Editorilor din România salută decizia Comisiei pentru Cultură a Camerei Deputaților de a renunța la discutarea, în actuala legislatură, a proiectului de lege pentru instituirea timbrului cultural. Ca urmare a votului dat cu majoritate absolută de membrii Comisiei pentru Cultură, proiectul de lege 583/2014 – inițiat de prim-vicepreședintele USR Varujan Vosganian și deputatul Traian Dobrinescu, membru USR – a fost scos de pe ordinea de zi a actualei Comisiei pentru Cultură și va fi discutat, cel mai devreme, în februarie 2017.

Decizia Comisiei pentru Cultură a fost precedată de un discurs elocvent al editorului Gabriel Liiceanu care a avertizat membrii Comisiei să nu mai lucreze în favoarea uniunilor din care fac parte, ci în folosul culturii. Gabriel Liiceanu le-a spus deputaților din Comisia pentru Cultură că piața de carte din România este, potrivit statisticilor, pe ultimul loc din Europa și orice intervenție care afectează prețul cărții, de genul timbrului literar, are un impact considerabil asupra publicului.

Reamintim că proiectul de lege 583/2014 prevede introducerea unui timbru literar de 1 leu, în beneficiul Uniunii Scriitorilor din România, ai cărei membri au fost și principalii inițiatori. Proiectul prevede ca prețul fiecărei cărți de literatură să crească cu 1 leu, contravaloarea unui timbru fizic care să fie achiziționat de la USR înainte de vânzarea cărții.

Potrivit normelor de tehnică legislativă, proiectul de lege 583/2014 trebuie să fie discutat și să primească un vot în Comisia pentru Cultură a Camerei Deputaților. Ne manifestăm speranța că, potrivit asigurărilor publice făcute de președintele Comisiei, Gigel-Sorinel Știrbu, editorii vor fi totuși consultați înainte de repunerea pe ordinea de zi a proiectului. Deși promisiunea datează de aproape doi ani, ea nu a fost niciodată pusă în aplicare, deși AER a fost prezentă la fiecare ședință a Comisiei pentru Cultură din ultimele două sesiuni parlamentare.

 

Contact:

 

Mihai Mitrică

Director executiv

Asociația Editorilor din România

Tel. 0728 327 601

mihai.mitrica@aer.ro