iul.
31

Comisia Europeană oferă sprijin financiar pentru sectoarele culturale și creative

Biroul Europa Creativă România a publicat recent un articol, pe care-l redăm integral în cele ce urmează, referitor la măsurile luate de către Comisia Europeană pentru a sprijini sectoarele culturle și creative europene:

„În contextul pandemiei, Fondul European de Investiții (FEI) și Comisia Europeană lansează noi măsuri de susținere pentru întreprinderile mici și mijlocii și întreprinderile publice mici din sectoarele culturale și creative europene prin intermediul Mecanismului de garantare pentru aceste sectoare.

FEI va oferi garanții și contragaranții intermediarilor financiari pentru a continua să finanțeze IMM-urile și întreprinderile publice mici afectate de consecințele economice  ale pandemiei de Covid-19.

Astfel, intermediarii financiari existenți sau cei noi din țările membre UE, Norvegia și Islanda, pot accesa această facilitate financiară în condiții mai avantajoase. Dacă în prezent produsele și soluțiile bancare oferite IMM-urilor beneficiază de o garanție de până la 70% prin Mecanismul de garantare pentru sectoarele culturale și creative, noile măsuri anunțate de FEI prevăd garantarea într-un procent de 90%.

Intermediarii financiari existenți pot accesa măsurile de sprijin COVID-19 fără a fi necesară depunerea unei noi cereri, în timp ce noii intermediari pot depune o cerere prin apelul deschis pentru exprimarea interesului disponibil pe site-ul FEI.

În prezent, în România există o singură instituție care oferă produse bancare garantate prin acest instrument, Libra Internet Bank.

Selecția intermediarilor financiari este continuă, iar termenul-limită de depunere a aplicațiilor este 31 octombrie 2020.

Mecanismul de garantare pentru sectoarele culturale și creative funcționează din 2016, este gestionat de FEI și are un buget de 251 milioane de euro. Fondurile provin din componenta transsectorială a programului Europa Creativă (121 mil. €) și din Fondul European pentru Investiții Strategice (60 mil. € ), fiind suplimentate în prezent cu 70 mil. €. 

Până în acest an, FEI  a asigurat creditarea sectoarelor cu aproximativ 1,55 miliarde de euro, sprijinind 2.071 de întreprinderi din toată Europa active în domenii precum mass-media, audiovizual, design, arte vizuale, muzică sau arhitectură.

Detalii aici.”