Proiectul, inițiat de Asociația Editorilor din România, va dezvolta un catalog online cu toate cărțile editate și disponibile pe piața de carte din România (Books in Print). Proiectul beneficiază de expertiza și experiența în derularea proiectelor de acest gen în Croația și Ucraina de către Fund for Central and East European Book Projects (CEEBP), Amsterdam și este susținut de Fundația ERSTE, Viena.
Facilitând accesul publicului la informații despre cărțile disponibile, Catalogul online Books in Print reprezintă un instrument indispensabil pentru accesul liber spre cunoaștere, având o importanță uriașă pentru dezvoltarea infrastructurii culturale românești în general și pentru accesibilitatea cărților în România, în special.
Asociația Editorilor din România, fondată în 1991, are 70 de membri și este cea mai importantă asociație a editorilor din România. Asociația va contribui financiar la acest proiect și garantează cooperarea cu toți editorii de carte din România și, de asemenea, menținerea Catalogului online Books in Print accesibil gratuit publicului și profesioniștilor din domeniu.
Pentru publicul larg, Catalogul online Books in Print va oferi celor interesați informații actuale despre toate cărțile care au ISBN și se găsesc pe piața românească (35.000-40.000 de titluri), prețul cărții, precum și modul și locația de unde poate fi achiziționată respectiva carte. Catalogul va mai conține date despre autori, traducători, editori, librării, anticariate, distribuitori, importatori sau exportatori, instituții și publicații culturale, tipografii. De asemenea, cărțile vor avea recenzii, link-uri la site-uri relevante, iar înștiințări săptămânale vor fi trimise abonaților, cu informații privind noi apariții editoriale sau diferite date despre evenimente editoriale, precum premii literare și lansări de carte.
Pentru editori, Catalogul online Books in Print este un instrument esențial pentru comunicarea publică, marketingul și promovarea la nivel local și internațional a cărților și a autorilor, asigurându-le un loc central în infrastructura culturală națională. De asemenea, Catalogul le oferă o posibilitate unică de a obține o prezentare generală a subiectelor acoperite pe piața de carte, permițându-le astfel, să-și definească propriile nișe de piață. Deschis tuturor editurilor, mici sau mari, Catalogul ajută la crearea de reguli corecte de competiție și o promovare eficientă a culturii. Mai mult decât atât, Catalogul va pune la dispoziție informații despre piața de carte printr-o prezentare generală a librăriilor, distribuitorilor, precum și alte informații relevante pentru comercializarea cărților, ajutând editorii să-și vândă cărțile mult mai eficient.
Pentru librari, Catalogul online Books in Print este o sursă indispensabilă de informație despre conținutul, disponibilitatea, prețul cărții, editura care l-a publicat etc., incluzând o listă cu cărți în curs de apariție, noi apariții sau cărți care s-au epuizat, precum și informații de unde și cum se poate comanda o carte. Catalogul va pune la dispoziția librarilor un sistem mult așteptat, ce îi va ajuta să găsească pentru clienții lor acea carte de care au nevoie, economisind astfel mai mult timp.
Pentru bibliotecari, Catalogul online Books in Print va asigura o sursă amplă și credibilă de informație privind titlurile de carte ce pot face obiectul programului național de achiziție de către biblioteci și va asigura, de asemenea, un proces mult mai simplu de selectare a acestor titluri deoarece toată informația va fi disponibilă într-o singură sursă.
Proiectul va permite depășirea dezavantajelor generate de problemele distribuției de carte din România și de numărul foarte mic de librării raportat la numărul de locuitori.
Asociația Editorilor din România a programat lansarea Catalogului online Books in Print pentru sfârșitul anului 2009.